Sukiyaki

2011-06-23 @ 11:27:00
Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()
Detta är en Japansk maträtt. Ni som känner mig vet att jag är lite galen i Japan. Så att jag lär mig japanska mat är inte en stor överraskning. Faktiskt så tycker jag dock om asiatisk mat generellt. Alltså inte bara från Japan. Hursomhaver!

Det finns flera varianter på denna rätt men här är en omarbetad som jag brukar göra när jag väl ska göra sukiyaki!

Till två portioner behöver du:
250 gram nötkött (t.ex grytbitar, lövbiff eller entrecoté)
1½ gul/röd lök
½ morot
200 g champinjoner
2 ½ dl böngroddar
6 st babymajs
4 - 5 cm purjolök
100 g bambuskott
50 g tofu
50 g saifun
3 st ägg
2 msk olja
4 cl japansk soja
2 msk saké
2 msk mirin
1 ½ msk farinsocker
1 st köttbuljongstärning
2 dl vatten

Gör så här:
1.
Om du har valt att köpa en stor köttbit så skär den i så tunna skivor som möjligt. Lägg undan köttet och förbered alla andra ingridienter.
Purjolöken ska vara delad till stavar och inte skivor. Detta gäller även morötterna. Ta bort handtaget på svampen och gör ett kryss uppe på dem. Ta bort böngroddarna från dess "rötter", dela bambuskotten i lika stora delar, dela tofun i bitar om 2x2 cm. Lägg dem separat ifrån varandra på ett stort fat eller mindre skålar.


2. Koka nudlarna i ca 3 min. var noga med att dem ej blir för mjuka eller är för hårda. Lägg sedan upp dem för sig på fatet/i en skål.

3. Nu ska själva såsen/marinaden göras och den gör du såhär: Blanda mirin, sockret, sojan och sakén i en skål och rör om tills sockret är upplöst.

4. Lägg i hälften av grönsakerna (blanda ej ihop dem) i en oljepenslad stekpanna. Stek dem lätt i 3 minuter och putta dem sedan åt sidan och doppa sedan köttet i "såsen" och lägg ner det i pannan,låt det brynas. När allt kötet är stekt så gör du ytterigare ett litet utrymme och lägger nudlarna där. Värm smatidigt upp 2 dl vatten med buljorntärningen i. lägg ner det i pannan och låt det puttra.

5. Ta fram ätskålar och kläck ett ägg (eller 2 äggulor) vardera i dem och blanda runt med ätpinnar tills det är blandat.

6. Ställ fram stekpannan med allt innehåll på bordet och ät direkt men glöm inte att doppa i ägg först!



Happy Cooking!
Annie Banani

Bagels

2011-06-22 @ 10:19:00
Permalink Bröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Du Behöver:
25g jäst
1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk matolja
13-14 dl vetemjöl (går att variera. Jag hade t.ex i 1 dl dinkel och några dl rågsikt istället för vetemjöl)
3 msk sesamfrön/linfrön för garnering
Cirka 3 liter vatten för kokningen +ev 3 msk socker
1 ägg

Du gör såhär:

Värm de första 5 dl till fingervarmt och lös upp jästen i detta. Tillsätt sirap, olja och salt. Arbeta sedan in mjölet tills degen släpper från kanterna. Knåda sedan degen i minst fem minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Ta upp på mjölad yta. Nu ska vi forma de och detta kan göras på två sätt. Den första är att du delar i 12 delar, formar delarna till små bollar och sedan drar du ett finger genom mitten så att den har ett hål. Töj ut den lite och sedan är den klar. Det andra sättet är att istället för att dela i tolv delar. kavlar degen till ca 1.5 cm bredd, tar en kopp och "pepparkaksformar" ut bitar som är runda. kör ett finger igenom och töj lite. Det andra sättet blir finast.

Låt dina bagels jäsa på plåt till dubbel storlek,  ca 30 minuter.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det får inte storkoka.

Släpp varsamt ner bröden i vatten med t.ex en slev elelr stekspade och koka i ca 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp och låt dem rinna av lite och lägg sedan tillbaka dina bagels på plåten.

Pensla med vispat ägg och om du vill dekorera så strö över lite av fröena.

Låt de stå i ugnen som nu är på  200-225 grader. dem ska vara inne i cirka 15 minuter. Servera dem varma med t.ex ost och marmelad.


Happy Cooking!
AnnieBanani

Inspirationslös i köket?

2011-06-22 @ 02:21:30
Permalink Inspiration Kommentarer (0) Trackbacks ()

Klicka här!

Majsbröd - Glutenfritt

2011-06-17 @ 00:59:34
Permalink Bröd Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ingridienter:
2 tsk Bakpulver
5 dl Majsstärkelse
2 tsk salt
2 dl Grekisk Yoghurt
2 st Ägg
2 klyftor Vitlök
Ca 5 st soltorkade tomater
1 msk Olivolja
1 tsk Malen Svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Blanda samtliga ingridienter i en bunke (nej, ni behöver inte göra det i en särskild ordning utan se bara till att smeten blir jämn och klumpfri!)
Ta fram en rund form och lägg i ett bakplåtspapper. Lägg i smeten och sätt in i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut bröde. Kolla om det är färdigt. Om det är färdigt lyft ut bödet genom att helt enkelt lyfta ut det mha bakplåtspappret. Låt brödet svalna i en påse då det tenderar att bli torrt!

Tips:
Byt ut vitlök,tomater, peppar och salt till rivna morötter,valnötter och kanel för att variera smaken!

Happy Cooking!
AnnieBanani


P.s
Receptet kan du även hitta HÄR på AnnieBanani's blogg och HÄR!

 

RSS 2.0